Fredag og endelig helg snart, men først vil jeg skrive litt om dagen min som rørlegger. I dag har jeg lagt bunnledning i et hus på Nedenes i Arendal. Huset er bygget en gang på 1800 tallet med tykke solide murer på over 1 meter. Kjelleren hadde lav takhøyde, det var ønskelig fra kunden og øke denne høyde. Entreprenøren som hadde jobben her leide seg en minigraver på høydeservice Arendal, denne maskinen kom inn kjellerdøren og arbeidet med å grave seg ned over en meter startet. Grunne var hardpakket leire, gammel morene grunn. Når kjelleren var ferdig utgravd ble det tippet et lass med pukk inn kjellerdøra, og den tunge jobben med å spa pukk inn begynte, det tokk to dager med god hjelp fra elever på rørleggerlinja på Sam Eyde videregående skole og få inn pukken. Vi klarte å få et ca 30 cm tykt lag med grus/ pukk i hele kjelleren. Det vil fungere som drenerende lag og samtidig gi god støtte rundt rørene.

Teorien sier at rørene skal ha 10 cm over og underdekke med fin pukk, noe som ikke i praktisk lar seg alltid gjøre. På denne jobben fikk vi pakket godt rundt rørende, og jeg vurdere det til og ligge godt og stabilt med litt mindre pukk på enkelte punkter i bunnledningen. Avløpsrør og deler jeg bruker er Wavin sitt PP Wafix system som er et unikt og komplett avløpsprogram med en optimal evne til å lede bort spillvann raskt og sikkert måte, og er leverte av brødrene Dahl som er min leverenadør på dette prosjektet. I tillegg til avløpsrørene legges hovedvannledningen til stoppekranen, den er en 32 mm tykk pel ledning.

Jeg legger der det er mulig mest mulig med vannledninger til de enkelte utstyre som for eksempel toalett og vasker i bunnledningen. Det legges med rør i rør system fra Roth. Man sparer veldig mange timer med og få vannledningen ned i bunnledningen. Vil si at man sparer halve leggetiden med og få det ned i bunnledningen.

Følg med på fortsettelsen på dette prosjektet og kontakt på telefon 46650006 om du trenger rørlegger i Arendal, Grimstad, Froland eller Tvedestrand. Med vennlig hilsen og god helg fra Kjetil Narvestad.